News

Energia

Kertművelés

Ökológia

Képeinkből

807 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 261 Valkonya ludverc2012002 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ludvércjárás Valkonyán 2011 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 149 OLYMPUS DIGITAL CAMERA 178 33 110 dsc-113 dscf3606 turistahaz00026 Mező vegyes-072 OLYMPUS DIGITAL CAMERA valkonya_ludverc0089 Az emlékmű felszentelése

Hírcsoportok

Húsvéthétfő – Április 9.

Régi magyar neve vízbevető hétfő volt.

Erhard névnapja
Hold fogy

A naphoz kötődő népszokás a locsolkodás, ezért néhol vízbevető hétfő néven is ismerték ezt a napot. Egykor vidéken a lányokat a kúthozvályúhoz vitték, és vödörrel leöntötték, de a népszokás ma is, városi környezetben is tovább él. Eredetére nézve termékenységvarázsló célzatú, illetve a víz tisztító hatására is utal. A legények a locsolásért piros vagy hímes tojást kapnak a lányoktól.

A tojáshoz kapcsolódó másik hagyomány a tojást hozó húsvéti nyúl, amely valószínűleg német nyelvterületrőlterjedt el Magyarországon. Egy legenda szerint mikor Krisztus a keresztfán függött, előtte egy asszony egy nagy kosár tojással állt meg imádkozni, és Krisztus vére rácseppent a tojásokra. Ezért szokás a húsvéti tojást pirosra festeni. A vallásos magyarázaton túl a piros szín nemcsak a vért, az életet, hanem a szerelmet is jelképezi, és ezért a piros tojás szerelmi ajándék, szerelmi szimbólum is lehet húsvétkor.

E napon történt:

 

Hozzászólás

  

  

  

*