News

Energia

Kertművelés

Ökológia

Képeinkből

valkonya_ludverc0060 pres2017039 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Szarvasok a faluszélen majusfa2017185 OLYMPUS DIGITAL CAMERA ludverc2012056 ludverc2015l210 ludverc2015l026 Nagy hasznát vettük a vízvezetéknek OLYMPUS DIGITAL CAMERA grac2015004 vegyes-065 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Argentina, Dél- Amerika, Domina Zsóka 2012 majusfa20160082_2 valkonya_jatszoter098 Valkonya OLYMPUS DIGITAL CAMERA ludverc201514

Hírcsoportok

Szárított illatokat az ablakpárkányról, a kiskertekből!

Vagyonokat költünk a fűszerekre! Mert fűszer nélkül se íze, se zamata, se értelme az ételeknek!
Így nem sajnáljuk a néhány grammos zacskókért a több száz forintot se kiadni.
Pedig ha van 1 -2 cserépnyi földünk,ablakpárkányunk, ne adj’ Isten egy kiskertünk is, már meg is van minden adottságunk
ahhoz, hogy az egész évi fűszerszükségletünket megtermeljük magunknak.

A fűszerek nem kívánnak különös gondozást, s ha nem is olcsó egy-egy palánta, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy kevés ápolással akár évekig is el leszünk látva az adott növénnyel.
A fűszernövények különlegesek, mégis kevesen ültetik, nevelik ezeket a hálás kis növényeket, mert a legtöbben
azt gondolják, hogy bonyolultabb nevelést igényelnek más növényekhez képest.
Azonban erről szó sincs! Sőt!
A rozmaring, a bazsalikom, a majoránna, a kakukkfű, a borsikafű (csombor), a turbolya, a kapor, a borágó, a vízitorma
stb. nagyon kedveli azt a kevés helyet, akár csak egy cserépnyit is, ami jut neki.
Ha pedig kellő helyen van kertünkben, s szereti is a helyet, úri módon növekedhet az ,,igazi”  földben… 🙂

A fűszernövények szépek is, hiszen a többségük virágzik és többnyire illatoznak is.
S lehet – e kedvesebb ajándék egy haszonnövénytől,  hogy a szépsége mellett illatával is ,,kedveskedik”?

Más lesz az étel is a saját fűszereinkből, jobb lesz!
Használhatjuk sültekhez, főzelékbe, uborkasalátához, befőzéshez, a savanyúkhoz tartósításhoz,
tavasszal, amikor még más nem adódik, a primőröket dobjuk föl velük!

Tartósíthatóságuk az egyik legjobb tulajdonságuk a fűszernövényeinknek:
több illatot tudunk tartósítani szárítással ( fejjel lefelé akasztással) , morzsolással.

A fűszernövényeket, ha daraboltuk, szárítottuk, morzsoltuk, akkor üvegben, fóliában, mélyhűtőben tárolhatjuk úgy,
hogy ezáltal az illóanyagok sem szállnak el belőlük  és az ízükben sem szenvednek kárt addig, amíg  sütéshez, főzéshez végre felhasználhatjuk majd azokat ( pl. a zöld orombeli ,, pörkütt” -höz ). 🙂

Valkonya, fűszerre fel! 🙂

HP

7 hozzászólás Szárított illatokat az ablakpárkányról, a kiskertekből!

Hozzászólás

  

  

  

*