Pályázati aloldal MFP-KOEB/2021

Pályázati aloldal Zenei tábor 2021

Pályázati aloldal MFP-FFT/2020

Pályázati aloldal MFP-FFT/2019

Pályázati aloldal TOP-3.2.1-16-ZA1-2018-00020

Képeinkből

ludverc2014080 Gurgóhegyi présház pres2017037 ping037 imag1420 vegyes-047 30 ludverc_00073 Szakos István az esküvői mulatságban vegyes-069 825 majusfa2012025 Fanyűvő Péter Födém eredeti állapot Hársfalvi Macsi gyereknap2017008 ludverc_r2012046 dscf3598 OLYMPUS DIGITAL CAMERA valkonya_ludverc0146 bikal050

Hírcsoportok

Támogassa adója 1% -val Valkonya jövőjét

Valkonyai Civil Alkotó
Közösség EgyesületAdószám:
18627727-1-20

Archívum

Szárított illatokat az ablakpárkányról, a kiskertekből!

Vagyonokat költünk a fűszerekre! Mert fűszer nélkül se íze, se zamata, se értelme az ételeknek!
Így nem sajnáljuk a néhány grammos zacskókért a több száz forintot se kiadni.
Pedig ha van 1 -2 cserépnyi földünk,ablakpárkányunk, ne adj’ Isten egy kiskertünk is, már meg is van minden adottságunk
ahhoz, hogy az egész évi fűszerszükségletünket megtermeljük magunknak.

A fűszerek nem kívánnak különös gondozást, s ha nem is olcsó egy-egy palánta, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy kevés ápolással akár évekig is el leszünk látva az adott növénnyel.
A fűszernövények különlegesek, mégis kevesen ültetik, nevelik ezeket a hálás kis növényeket, mert a legtöbben
azt gondolják, hogy bonyolultabb nevelést igényelnek más növényekhez képest.
Azonban erről szó sincs! Sőt!
A rozmaring, a bazsalikom, a majoránna, a kakukkfű, a borsikafű (csombor), a turbolya, a kapor, a borágó, a vízitorma
stb. nagyon kedveli azt a kevés helyet, akár csak egy cserépnyit is, ami jut neki.
Ha pedig kellő helyen van kertünkben, s szereti is a helyet, úri módon növekedhet az ,,igazi”  földben… 🙂

A fűszernövények szépek is, hiszen a többségük virágzik és többnyire illatoznak is.
S lehet – e kedvesebb ajándék egy haszonnövénytől,  hogy a szépsége mellett illatával is ,,kedveskedik”?

Más lesz az étel is a saját fűszereinkből, jobb lesz!
Használhatjuk sültekhez, főzelékbe, uborkasalátához, befőzéshez, a savanyúkhoz tartósításhoz,
tavasszal, amikor még más nem adódik, a primőröket dobjuk föl velük!

Tartósíthatóságuk az egyik legjobb tulajdonságuk a fűszernövényeinknek:
több illatot tudunk tartósítani szárítással ( fejjel lefelé akasztással) , morzsolással.

A fűszernövényeket, ha daraboltuk, szárítottuk, morzsoltuk, akkor üvegben, fóliában, mélyhűtőben tárolhatjuk úgy,
hogy ezáltal az illóanyagok sem szállnak el belőlük  és az ízükben sem szenvednek kárt addig, amíg  sütéshez, főzéshez végre felhasználhatjuk majd azokat ( pl. a zöld orombeli ,, pörkütt” -höz ). 🙂

Valkonya, fűszerre fel! 🙂

HP

Ossza meg: