Vagyonokat költünk a fűszerekre! Mert fűszer nélkül se íze, se zamata, se értelme az ételeknek!
Így nem sajnáljuk a néhány grammos zacskókért a több száz forintot se kiadni.
Pedig ha van 1 -2 cserépnyi földünk,ablakpárkányunk, ne adj’ Isten egy kiskertünk is, már meg is van minden adottságunk
ahhoz, hogy az egész évi fűszerszükségletünket megtermeljük magunknak.
A fűszerek nem kívánnak különös gondozást, s ha nem is olcsó egy-egy palánta, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy kevés ápolással akár évekig is el leszünk látva az adott növénnyel.
A fűszernövények különlegesek, mégis kevesen ültetik, nevelik ezeket a hálás kis növényeket, mert a legtöbben
azt gondolják, hogy bonyolultabb nevelést igényelnek más növényekhez képest.
Azonban erről szó sincs! Sőt!
A rozmaring, a bazsalikom, a majoránna, a kakukkfű, a borsikafű (csombor), a turbolya, a kapor, a borágó, a vízitorma
stb. nagyon kedveli azt a kevés helyet, akár csak egy cserépnyit is, ami jut neki.
Ha pedig kellő helyen van kertünkben, s szereti is a helyet, úri módon növekedhet az ,,igazi” földben… 🙂
A fűszernövények szépek is, hiszen a többségük virágzik és többnyire illatoznak is.
S lehet – e kedvesebb ajándék egy haszonnövénytől, hogy a szépsége mellett illatával is ,,kedveskedik”?
Más lesz az étel is a saját fűszereinkből, jobb lesz!
Használhatjuk sültekhez, főzelékbe, uborkasalátához, befőzéshez, a savanyúkhoz tartósításhoz,
tavasszal, amikor még más nem adódik, a primőröket dobjuk föl velük!
Tartósíthatóságuk az egyik legjobb tulajdonságuk a fűszernövényeinknek:
több illatot tudunk tartósítani szárítással ( fejjel lefelé akasztással) , morzsolással.
A fűszernövényeket, ha daraboltuk, szárítottuk, morzsoltuk, akkor üvegben, fóliában, mélyhűtőben tárolhatjuk úgy,
hogy ezáltal az illóanyagok sem szállnak el belőlük és az ízükben sem szenvednek kárt addig, amíg sütéshez, főzéshez végre felhasználhatjuk majd azokat ( pl. a zöld orombeli ,, pörkütt” -höz ). 🙂
Valkonya, fűszerre fel! 🙂
HP