News

Energia

Kertművelés

Ökológia

Képeinkből

OLYMPUS DIGITAL CAMERA ludverc2015l179 valkonya_ludverc0169 dsc_0535 bikal68 majusfa2012127 vegyes-008 dscf2184 alkototabor2012004 173 grac2015033 Húzzuk vagy toljuk? ludverc_00067 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Gurgóhegyi présház arviz_0005 Szuloki erdő grac2015086 ludverc2015r004 Fő u. 28. melléképülete 2000-ben 202

Hírcsoportok

Tiszta víz

Levelek a völgyből 14.

Mottó:
Alattad a föld, fölötted az ég,
benned a létra.

(Weöres Sándor: A teljesség felé)

Addíg „civilizáltuk” magunkat, addíg-addíg könnyítettük megélhetésünk gondjait technikával és technológiákkal, míg gondolkodásunk ellaposodott, nyelvünk elszegényedett. Érdeklődésünk hovatovább arra korlátozódik, hogy mi fő a fazékban, és mennyi van a pénztárcánkban. Nyakunkon maradnak a dolgok, elvesznek a jelentések. Ezzel egyszersmind jelentéktelenné és jellegtelenekké és jelentőség-nélküliekké leszünk. A nyakunkon maradt dolgok azután merő, nyűgös kötelességgé silányulnak. Egyéb okai mellett ezért is halnak el a valaha oly gazdag jelentést hordozott népszokások, mint pl. a húsvéti locsolás – még az olyan modernizált és városiasított formában is, mint a kölnivízzel vagy szódásballonból történő locsolás. A kedvesség erőszakossággá, a humor durvasággá züllik. A szeretet-szerelem kimondására már nincs metaforánk, csak direkt és durva szavaink vannak.

 

3 hozzászólás Tiszta víz

 • avatar Hársfalvi Péter

  Valóban értelmetlen mindenféle háborúskodás és magam is abban hiszek, hogy a lelkek ( emberek ) között hidakat kell építenünk és nem a szakadékokat mélyíteni.
  Vajon milyen jövő vár az emberiségre, ha elhidegülünk egymástól és elveszik a közösségek összetartó ereje?
  Valkonya egy kis darabja a világnak.
  S nekünk is fel van adva a lecke, s a sikerért minden egyes nap újra meg kell küzdenünk.
  S egy szebb jövőért, élhetőbb holnapért.
  Isten áldjon, további szép estét!
  Péter

 • avatar hoharmat

  Köszönjük Gyuri az újabb nagyon elgondolkodtató és értékes írásodat!
  További szép hétvégét Neked!
  Péter

  • avatar Turcsik György

   Kedves Péter!
   Elgondolkodtatónak és értékesnek nevezted írásomat. Természetesen örülök az elismerésnek, mert jó az a tudat, hogy nem ostobaságokat írok. Mégsem az elismerésnek és az elismerésért írok, ezért jobban örültem volna, ha a témához szólsz hozzá, s nem a személynek küldöd a köszönetnyilvánítást.
   Nem voltam itthon pár napig, s találkoztam olyan emberekkel, akik mintha mit se tudnának arról, hogy létük – létezésük – a szó legszorosabb értelmében másoktól függ. Egymáshoz vagyunk kötve. Vagy nem? A nagyvárosban különösen nagy hangsúlyt kapott, hogy kicsi faluban élek, ahol még nyilvánvalóbb ez az egymástól való függés. Vagy együtt, vagy sehogy. Értelmetlen minden háborúskodás.
   Másrészt érdemes volna fölfedezni, hogy mennyi mindent tudunk adni egymásnak! Aki ebben nem tud hinni, az önmagát is szomorítja, szegényíti.
   Soraimmal ezekről a dolgokról kívántam társalgást kezdeményezni.

Hozzászólás

  

  

  

*