Valkonya időjárási adatai   2018.03.19.

 Szélesség: N 46° 30' 01"    Hosszúság: E 16° 48' 35"    Tszf. magasság: 203 m

Kel   Nyugszik   Nappal / Világos órák  Holnapi nappal hossza   Holdfázis / Látható / Ciklus  
Nap   05:58    18:04  12:06 / 13:06 Növekvõ holdsarló / 3% / 1. nap
Hold   07:14    20:07 Asztali minialkalmazás (gadget) letölthető itt!

      
Helyi figyelmeztetések
Rövidtávú előrejelzés: Elég jó, de csapadék is lehetséges
Segédlet:
Harmatpont
Hőérzet
Szélhűtés
Hőindex

Hőmérséklet és páratartalom
Harmatpont:

A harmatpont a levegőnek az a hőmérséklete, amelyen az adott nedvességtartalmú levegő a folyékony vízre nézve telítetté válik. A harmatpontnál – a harmatpont-hőmérsékletnél – alacsonyabb környezeti hőmérsékletnél megindul a víztartalom kicsapódása, a kondenzáció.
A harmatpont lehet fagyáspont alatti hőmérséklet is.
A harmatpont az a hőmérséklet, melyre az adott légtömegnek le kell hűlnie, hogy a benne lévő vízgőz vízzé csapódjon ki. Amikor a harmatponti hőmérséklet a fagyáspont alá süllyed, ezt fagypontnak hívják, ekkor a vízgőz már nem képes többé harmatot létrehozni, helyette zúzmara vagy dér képződik.

Szöveg elrejtése

Hőérzet:

Az ember által érzett hőmérsékelti komfortmutató.
Összetevői: a hőmérővel mérhető hómérséklet, a szél ereje, a levegő nedvességtartalma, az embert érő sugárzás (Nap- és vagy hősugárzás).

Szöveg elrejtése

Szélhűtés:

A szélhűtés fogalma a második világháborúban nyert jelentőséget, a hadmozdulatok tervezésénél.
Ez a fogalom nem a ténylegesen mért hőfokot jelenti, hanem azt a hőmérsékletet, amit az ember a szél és hideg hatására érez. Az érték a hőveszteségen alapszik, amelyet a szabadon lévő emberi bőr szél és hideg hatására elszenved. A szélhűtés táblázatokba van foglalva különböző kültéri hőmérsékletek és szélsebesség esetére. Ha pl. a hőfok 8°C, akkor egy 6 m/s sebességgel szélcsendben mozgó személy mintegy 0°C szélhűtési hőmérsékletet érzékel.
Esetünkben álló emberre értendő.

Szöveg elrejtése

Hőindex:

A hőindex számítása csak abban az esetben történik, ha a tényleges hőmérséklet árnyékban 27°C (80°F) feletti!
A hőindex (HI) egy olyan index, amely egyesíti a levegő hőmérsékletét és a relatív páratartalmat, hogy megpróbálja meghatározni az emberre ható hőhatást.
Az emberi test általában lehűti magát izzadással, amely elpárolog és hőt von el a testtől.
Azonban, amikor a relatív páratartalom magas, a párolgási sebesség csökken, a hőelvonás kisebb, ez okozza azt, hogy a sokkal nagyobb hőt érzünk, mint száraz környezetben.

Szöveg elrejtéseBeaufort skála: F1 » Beaufort skála térképjel


Beaufort skála: F1


Segédlet:
Szélfutás

Szél adatok

Széllökés: 7,3 km/h

Szélfutás:

Azt méri mekkora szél volt Valkonyán éjfél, és az aktuális idő közötti időszakban.
Ha pld: a szél tíz km/h sebességgel fúj folyamatosan egy teljes órán át akkor a szélfutás 10km.
A szélfutást az átlag szélsebességből számítják, alapérték az a távolság ami megfelel az adott sebességnek.
Így a szélfutás egy adott időszakra ténylegesen jelzi az átlagos szélsebességet.
Ha a szélfutás 144 km egy nap alatt (éjféltől éjfélig) azt jelenti, hogy az átlagos szélsebesség 6 km/h volt a nap folyamán.

Például a mai adatok alapján:

Szöveg elrejtése

Szöveg elrejtése

Tapasztalati szélskála: a Beaufort-skála

Fokozat Megnevezés Szárazföldön Vízen Emberen
0Beaufort skála 0 térképjel Szélcsend A füst egyenesen száll felfelé. Sima vízfelület, hajó nem kormányozható  
1
Beaufort skála 1 térképjel
Gyenge szellő A felszálló füst gyengén ingadozik, a szél alig érezhető. Apró fodrok a víz felületén. A szél alig érezhető.
2
Beaufort skála 2 térképjel
Könnyű szél A fák levelei mozognak, zizegnek Lapos, rövid hullámok futnak a víz felületén, hajón a víz csobogása hallható Az arcon érezhető a légmozgás.
3
Beaufort skála 3 térképjel
Gyenge szél A szél a fák leveleit, vékony hajtásait mozgatja. Barázdált vízfelület, kialakult hullámvonal, néha fehér taraj. A hajó gyengén megdől A légmozgás jól érezhető.
4
Beaufort skála 4 térképjel
Mérsékelt szél A szél a fák gallyait, kisebb ágait állandóan mozgatja. Hosszú hullámrendszerek, fehér taraj. A hajó megdől, már ki kell ülni Az árbocszalag egyenes, zászló lobog.
5
Beaufort skála 5 térképjel
Élénk szél A nagyobb faágak is mozognak, a levegő mozgása jól hallható. Hosszú hullámok taraja végig habos. A hajó erősen megdől, a szél a szemnek kellemetlen Szemnek kellemetlen. Zászló egyenes.
6
Beaufort skála 6 térképjel
Erős szél Már a legvastagabb ágakat is mozgatja; a drótkötelek, villanyvezetékek zúgnak. Hullámok taraja habosan átbukik. A hajót már nehéz kiülni, drótkötelek fütyülnek. Az emberek csak nagy nehézségek árán tudják tartani az esernyőt, a távíródrótok fütyülő hangot adnak.
7
Beaufort skála 7 térképjel
Igen erős szél A kisebb fák törzsei erősen hajladoznak, vékonyabb gallyak letörnek. A széllel szemben nehéz a gyaloglás. Az összes tarajon összefüggő fehér hab, a tarajokat felkapja a szél. Érdemes leszerelni! Érezhetően nehéz a széllel szemben menni.
8
Beaufort skála 8 térképjel
Viharos szél A szél a fákról ágakat tör le, a nagyobb fák törzsei is erősen hajladoznak. Hosszú hullámhegyek, közötte sűrűn, kis, fodros hullámok. A vitorla lobogva elszakadhat! Igen nehéz a szabadban gyalog menni.
9
Beaufort skála 9 térképjel
Vihar A vihar a gyengébb fákat kidönti, a vastagabb ágakat letöri. Kisebb épületek megrongálódnak, a tetőcserepek lesodródnak. Teljes vízfelület fehéren porzik. Kis hajó a szabad vízen felborul, kikötőkben is erős hullámzás. Tetőcserepek lejönnek, kikötőkben is erős hullámzás.
10
Beaufort skála 10 térképjel
Erős vihar A vihar gyökerestül forgatja ki a fákat, az épületekben jelentős károk keletkeznek. A vízfelület fehéren porzik, hosszú, átbukó tarajokkal, magas hullámokkal. A hullámtarajokat letépi és elfújja.  
11
Beaufort skála 11 térképjel
Igen erős vihar Súlyos anyagi károk, a téglaépítésű házak is megsérülnek. Háborgó víz különösen nagy hullámokkal. A vizet vízszintesen fújja a szél, a látótávolság nagyon lecsökken.  
12
Beaufort skála 12 térképjel
Orkán A szél épületeket, tetőket rombol, súlyos pusztítást végez. Az egész vízfelület fehéren porzik. A szél letépi és elfújja a hullámtarajokat. A látótávolság gyakorlatilag megszűnik.  
A Beaufort-szélerősség skálát a meteorológusok ma már nem igazán használják, ennek ellenére hasznos – főleg a vízisportot űzők számára. 1805-ben Francis Beaufort, a brit flotta sorhajókapitánya dolgozta ki, és eredetileg nem a szél erősségét, hanem annak a vízre, talajra kifejtett hatását tartalmazta.

Szöveg elrejtése

Felhőalap

Légnyomás és csapadék

Lassan csökken
Tegnap: 1,5 mm

Felhőalap:

A levegőben tapasztalhatóan (láthatóan) legalacsonyabb szinten megjelenő vízcsepp és/vagy jégkristály alkotta felhőrészecske.

Felhőalap magassága:
Határozott konturral rendelkező, kiterjedt mértékkel bíró felhőzet legalacsonyabb részének távolsága a földfelszíntől. A felhőalap magassága megadható méterben, vagy angolszász mértékegységben: feet-láb.

Szöveg elrejtése

AccuWeather

Köpönyeg

Hosszútávú előrejelzés

Hosszútávú előrejelzés